Dan.A.Joy – Păpușa antistres

Interviu de: Alexandru Ionescu

Sursă: Libertatea de duminică / Februarie 2007

Dana Jianu, chirurg estetician, a inventat o “jucărie” care ne scapă de grijile de zi cu zi și ajută copiii cu probleme

 

Dana Jianu, unul dintre cei mai de succes medici din România, se poate lăuda cu o nouă realizare: păpușa creativă antistres. . O păpușă care îi face pe oameni să mai uite de grijile de zi cu zi, iar pe copiii care se împrietenesc cu ea, să-și dezvolte imaginația. Recunoașterea profesională nu a întârziat să apară: invenția i-a adus medalia de aur la salonul de inovație de la Bruxelles.

Creația dr. Jianu ia forme masculina o dată ce este îmbrăcată cu haine bărbătești și capătă trăsături faciale specifice

Părinții găsesc în ea un mijloc de comunicare cu puștii lor

Creația dr. Jianu ia forme masculine o data ce este îmbrăcată cu haine bărbătești și capătă trăsături faciale specifice

Păpușa e ralizată din materiale moi, iar trăsăturile ei pot fi modificat. Există o paleta de trăsături faciale realizate de artistul Lisandru Neamțu, care pot fi applicate după dorință

În 2005, după înregistrarea la OSIM, s-a născut “Dan.A.Joy” (“Dan sau Dana bucurie”, în traducere, n.r.), păpușa care poate fi de ambele sexe. “Trăsăturile păpușii se pot modifica. Nu se vrea o păpușă frumoasă, ci una schimbătoare, în funcție de creativitatea și starea de spirit a fiecăruia. Ideea s-a născut, cred, în copilăria mea, când desenam chipuri de păpuși pe care le îmbrăcam cu rochițe și accesorii decupate din hârtie. Apoi, devenind chirurg plastician, m-am gândit că și copiii pot fi atrași de meseria mea”, povestește dr. Jianu.

Într-adevăr, manechinul nu are nimic de-a face cu păpușile din comerț. E realizat din materiale “îndelung căutate”, cu o formă a trupului concepută chiar de dr. Jifanu și cu trăsături faciale purtând semnătura artistului Lisandru Neamțu.

Cine vrea să îi dea viață adaugă diferite componente ale corpului, de la sâni sau fund pentru femei, la pectorali și abdomen pentru bărbați. “Nu e o păpușă stupidă, pe care o îmbraci și o dezbraci. Familii întregi au veni și s-au jucat cu păpușa inteligentă. Ea dezvoltă simțul tuturor membrilor familiei. În pluc, părinții găsesc în ea un mijloc de comunicare, o punte de legătură între ei și copiii lor. Părintele înțelege mai bine sentimentele copiilor. Nu mai vorbim de funcția antistres, e o reală plăcere ca adult să te joci du Dan.A.Joy” spune dr. Jianu. Gândiți-vă că sunt traumatizați, abuzați, care au probleme psihologice și nu se pot exprima prln cuvinte. Se pot exprima prin joc”, completează inventatoarea.

Dovada influenței positive a păpușii asupra copiilor i-a fost înmânată doctoriței Jianu la Bruxelles, anul trecut, când a participat la salonul Eureka, luând aurul. “Am luat locul întâi la Științele Medicale și Sănătate. Cel mai mult m-a susținut unul dintre membrii juriului. Acesta, director la o școală de copii cu probleme psihice și psihologice, era convins că invenția mea ar putea fi aplicată cu succes”, explică Dana Jianu.

Nici la Inventika, primul salon international de invenții de la București, din octombrie 2006, păpușa doctoriței nu a trecut neobservată. Insuși președintele României, Traian Băsescu, a zăbovit minute bune la standul său, minunându-se de prototip.

Interviu de: Alexandru Ionescu

Sursă: Libertatea de duminică / Februarie 2007

Aveți nevoie de un browser modern pentru a vedea această pagină.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer