Implantul de silicon și hernia nu mai reprezintă nici un pericol!
Dana Mihaela Jianu are 37 de ani, este medic primar cu specializarea chirurgie plastică, membru al Academiei Americane de Chirurgie Estetică și Reconstructivă, iar din septembrie 1994, asociat al primului cabinet privat de chirurgie estetică din România. Cel de-al doilea asociat este soțul ei, medic primar chirurg Ștefan Jianu, membru al Societății Germane de Flebologie. Clinica se numește „Pro Estetica”, iar performanțele celor doi medici nu sînt cu nimic mai prejos decît cele ale colegilor din Occident. Între două intervenții chirurgicale, dna dr. Dana Jianu ne-a acordat un scurt interviu.
Ce categorie de persoane apelează la serviciile dvs.?
Sîntem solicitați atît de oameni simpli, cît și de importante personalități din lumea afacerilor, mass-media, show-business-ului, politicii, culturii și artei sau din lumea medicală. Clienții noștri sînt atît români, cît și străini. Cei mai mulți sînt, desigur, femei.
Pentru ce probleme vă solicită bărbații, spre deosebire de femei?
Pentru orice problemă. Frumusețea este o scrisoare de recomandare “pe care natura o dă favoriților ei”, spunea Voltaire. De ce nu am deveni, fiecare dintre noi, fie și cu ajutorul chirurgiei plastice, unul dintre favoriți?
Chirurgia estetică este un domeniu mai puțin cunoscut la noi, chiar dacă după 1990 a progresat evident. Prin urmare, oamenii se tem încă de acest gen de intervenții chirurgicale. Cum le înlăturați temerile?
Cel mai important lucru este comunicarea medic-pacient, cu informarea detaliată, onestă a pacientului asupra posibilităților și limitelor tratamentelor medico-chirurgicale, asupra posibilelor riscuri și complicații (și cum pot fi acestea soluționate), asupra mijloacelor de limitare sau eliminare a durerii. Un loc important îl ocupă cazuistica personală bogată, pe care o punem la dispoziția fiecărui client.
Din cunoștințele noastre, clinica dvs. Acordă o atenție deosebită implanturilor. Ce fel de implanturi folosiți și ce credeți despre scandalul siliconului?
Scandalul siliconului a fost un scandal artificial, creat de avocați americani în anii ’80, dornici de cîștiguri fabuloase de pe urma marilor companii producătoare de implanturi. Nu s-a bazat pe adevăruri științifice. Lumea medicală nu era pregătită să riposteze cu argumente științifice. Astăzi, ceea ce în practică s-a dovedit de mult (implanturile siliconice se introduc de aproapre 40 de ani), adică lipsa de nocivitate a implanturilor de silicon, s-a demonstrat și pe studii teoretice riguroase efectuate în timp pe sute de mii de paciente. Dar eu nu mă erijez în „avocata” siliconului. Ne stau la dispoziție implanturile pe bază de gel de hidrogel (cu o compoziție mai asemănătoare organismului uman) sau de ser fiziologic (apă sărată, dar care prezintă risc scurgere și dezumflare și, în plus, imită fidel consistența glandei mamare).
Cei mai mulți oameni care suferă de hernie se tem de o intervenție chirurgicală, în special datorită internării și durerilor postoperatorii. Cu toate acestea, soțul dvs, dl dr. Ștefan Jianu, rezolvă această problemă după numai trei ore de la operație. Care este secretul?
Nu este nici un secret. Este vorba despre un procedeu modern de rezolvare a herniilor, folosindu-se un material sintetic, “mesh” (plasă), pentru repararea defectului peretelui abdominal, în locul procedeelor clasice de sutură (coasere) a structurilor musculo-aponevrotice. Procedeul de reparare cu plasă, promovat initial de un chirurg american, Lichtenstein, evită crearea de tensiune între marginile orificiului de hernie, cee ace micșorează foarte mult durerea postoperatorie. Dacă procedeul este efectuat sub anestezie locală și cu mare acuratețe chirurgicală, pacientul poate pleca acasă imediat după operație, pe propriile picioare. Faptul că nici pacienților din Occident nu le place să stea în spital (desi condițiile de acolo nu se compară cu cele din spitalele românești) explică de ce chirurgia ambulatorie (fără internare) a herniilor, a prins din ce în ce mai mult teren în țările occidentale, fenomen care se întîmplă în ultimul timp și în România.