Locuită de o familie de bucovineni o casă de 200 de ani și-a recăpătat frumusețea de altădată

Interviu de: Diana Vespremeanu

Sursă: Casa de vacanță Nr. 25 / Septembrie 2003

Locuită de o familie de bucovineni o casă de 200 de ani și-a recăpătat frumusețea de altădată

„Eu am copilărit în această casă după toate rigorile impuse de educația bunicii mele, o femeie aprigă și plină de viață. Totul îmi amintește de acele vremuri. Noi, copiii, dormeam în nopțile reci de iarnă pe sobă, unde era cald și bine, indiferent de vifornița de afară. Diminețile ne trezeam în miros de pâine proaspătă, tocmai scoasă din cuptor. Camerele erau tot ca și astăzi, cu pereții drișcuiți și văruiți în alb și podea din lut galben. Chiar și mobila-i cea de atunci, atât cât a mai rămas din ea”, ne-a povestit proprietara, care își dorește acum din tot sufletul să recompună atmosfera de odinioară. Va păstra pardoseala din pământ și va lucra pe comandă, la un meșter din sat, piesele de mobilier des-completate în același stil tradițional și cu finisaj patinat.

Arhitectura este specifică Bucovinei de altădată. Pereții sunt înălțați din bârne de lemn de brad îmbinate la colțuri în căței. De jur-împrejurul ferestrelor s-a lutuit și s-a spoit cu var alb, semn distinctiv pentru casele din această zonă. Acoperișul din șindrilă are pante destul de abrupte, pentru că iernile de aici sunt lungi și geroase, cu ninsori dese, până primăvara târziu.

Ca izolație pentru pereți s-a folosit lut galben, care păstrează în interior o temperatură plăcută în orice anotimp.

În momentul în care am fotografiat casa, aceasta se afla în plină amenajare și de aceea nu vă putem prezenta decât una din cele două odăi, și ea, deocamdată, incomplet mobilată. Paturile din brad au peste 100 de ani vechime, la fel ca și scoarțele care decorează pereții. O altă piesă prețioasă pentru stăpâna casei este lada de zestre, care îi amintește la rândul său de zilele minunate ale copilăriei.

Pentru a intra mai bine în atmosfera locului, o tânără din Vama a acceptat să ne pozeze îmbrăcată în costum popular. Îți poți imagina astfel cu mai multă ușurință cum se doarmea acum zeci și zeci de ani pe sobă sau cum se pregătea masa la cuptorul zidit, lucruri istorisite de gazda noastră.

Sperăm că detaliile acestei construcții clădite la 1 800 te vor inspira cu simplitatea și pitorescul lor să îți amenajezi o casă de vacanță cu farmec, altfel decât cea de la oraș.

Interviu de: Diana Vespremeanu

Sursă: Casa de vacanță Nr. 25 / Septembrie 2003

Aveți nevoie de un browser modern pentru a vedea această pagină.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer