Terapia celulară este un instrument de bază al medicinei regenerative

Interviu de: Ruxandra Dumitrescu

Sursă: Revista Galenus

Terapia celulară este un instrument de bază al medicinei regenerative

Dr. Dana Jianu este medic primar chirurgie plastică, doctor în științe medicale, membru fondator și președinte al Societății Internaționale de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR) și al Societății Române de Chirurgie Estetică. Este partener asociat și director al departamentului de chirurgie plastică – estetică al Centrului Medical ProEstetica din Bucureşti și susține faptul că destinele pot fi schimbate cu ajutorul chirurgiei estetice, cu condiția să existe profesionalism. Între 14 si 17 iunie la București va avea loc cea de-a doua ediție a Congresului Internațional SIMCR „O provocare a secolului 21: medicina regenerativă; cercetare și aplicații clinice”, în cadrul lnstitutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”. Vor fi prezenți specialiști internaționali, se vor atinge subiecte interesante și se vor discuta noutățile din domeniu.

GALENUS: Proveniți dintr-o familie de medici și profesori. De ce ați ales chirurgia plastică?

A fost o chemare. Ea s-a grefat pe dorință, pe devenirea mea ca medic chirurg. De asemenea, am o înclinație către frumos, armonios. Îmi place să ajut cu propriile puteri și cu bucurie semenii să depășească tristețea, uneori transformată în deznădejde. Mai nou, lupt atât cât se poate împotriva urâtului dobândit chiar prin „intervențiile estetice” (a se citi desfigurări sau deturnări de la o înfățisare normală), „efect” obținut cu puțină caznă și puțină învățătură (ca să nu mai vorbim despre responsabilitate și etică), dar cu multă lucrativitate de puzderia de „medici esteticieni”- specialitate medicală care nu există. Singurele specialități de care știu că sunt calificate (prin materia de studiu) să intervină și numai în scop de corecție asupra trăsăturilor umane sunt chirurgia plastică și chirurgia oro-maxilo-facială. Cel mai banal filler, acidul hialuronic, ca să nu mai vorbim despre substanțe și mai greu de resorbit, sunt încadrate ca fiind dispozitive medicale de injectat/implantat, dacă vreți „proteze” semi-lichide sau semi-solide, deci nu pot fi introduse de către oricine. Acestea pot avea un potențial distructiv (înfundând vase de sânge) și pot fi responsabile de apariția greșelilor în „gramatica frumuseții”.

Sunteți membru fondator și președinte al Societății Internaționale de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR). Care este motivația înființării acestei societăți și ce vă propuneți prin intermediul ei?

Medicina și chirurgia regenerativă reprezintă o parte mai nouă, extraordinar de importantă și frumoasă, deoarece folosește resursele de regenerare și vindecare care se găsesc în noi, fie potențând celule, fie creând din celulele proprii țesuturi sau organe, în general acele „piese” ale organismului care s-au stricat sau distrus în urma unor evenimente sau procese. Medicina regenerativă este un tărâm al conlucrării dintre diverse specialități medicale sau științe, în încercarea de a găsi terapii mai blânde, fără riscurile terapiilor medicamentoase sau chirurgicale clasice. Aceste terapii, prin prisma medicinei regenerative, pot fi cele celulare destinate unor „boli orfeline” (boli fără tratament), pot înlocui transplanturile (cu greaua și scumpa lor întreținere ) cu autotransplanturile și trata boli/statusuri degenerative, cum sunt afectările articulare (atât de frecvente) sau îmbătrânirea/uzura celulară, în general. Ne propunem să aducem în atenția celor tineri acest nou domeniu fascinant, să știe că există și că ei ar putea-o îmbrățișa, să ne prezentăm rezultatele, să luăm la cunoștință realizările personalităților din comunitatea internațională de profil, și, în general, să nu lăsăm să se stingă „flacăra” medicinei de regenerare. Celula nu este ușor de descifrat, iar manipularea ei poate avea riscuri.

Anul acesta, între 14 și 17 iunie, are loc cea de-a doua ediție a conferinței organizate de SIMCR. Povestiți-ne despre temele abordate.

Anul acesta există două compartimente: cursul de Medicină și Chirurgie Regenerativă cu lucrări practice și teoretice și Congresul Internațional propriu-zis. Subiectele vizează cercetarea în medicină și biologie, medicină umană, cardiologie, chirurgie plastică, ortopedie, dermatologie, stomatologie, oncologie, dar și medicină veterinară.

Care este geneza congresului 2017 și care sunt speakerii invitați anul acesta?

O societate precum SIMCR, care prezintă interes, are și activitate științifică și organizatorică pentru a-și menține un status bun. Suntem sprijiniți și de companii, oameni care au mintea și sufletul deschise. Printre speakerii invitați se numără personalități de prim rang ai cercetării medicale și medicinei din străinătate, precum prof. Dan Simionescu (SUA), prof. Alt Eckhart (Germania), prof. Lina Badimon (Spania), dr. Agneta Simionescu (SUA), dr. Alice Cecăreanu (SUA), dr. Luminița Lăbușcă (Danemarca), dr. Marco Liccardo (Italia), prof. Ștefan Constantinescu (Belgia), dr. Alexandru Gheorghe (Belgia), dar și din țară, precum acad. Maya Simionescu, prof. Marieta Costache (Fac. de Biologie), prof. Maria Dorobanțu, prof. Mugurel Rusu, prof. Alexandru Blidaru, dr. Ovidiu Palea, dr. Miruna Micheu, dr. Ștefan Jianu, dr. Andreea Dieaconu, conf. Daciana Brănișteanu, prof. Theodor Stamate, prof. G. Predoi, conf. Iuliana Ionașcu (Fac. de Medicină Veterinară), dr. Anca Vereanu, dr. Vlad Predescu și mulți alții.

Chirurgia plastică regenerativă este un tip nou de medicină, foarte avansată. Cu ce se ocupă, mai exact, și ce fel de intervenții pot fi realizate în România?

Chirurgia plastică este, prin definiție, foarte aproape de conceptul de regenerare, de reparare, reconstrucție, optimizare a unor zone sau regiuni anatomice cu ajutorul autogrefelor. Sunt binecunoscute autogrefele de piele, de țesut adipos, de cartilaj, de os, lambourile de piele, musculare etc. Studiul medicinei regenerative ne-a făcut să înțelegem mai bine (pe mine sigur) mecanismele, să identificăm factori optimizatori (ex. PRP – celulele stem derivate din țesut adipos), să abordăm și să inovăm noi atitudini terapeutice, mai prietenoase pentru pacient (recrearea sânului amputat sau parțial rezecat fără incizii, fără durere, cu sistem de expansiune tisulară externă urmată de grefă de țesut adipos).

Tema cursului practic al congresului de anul acesta abordează proliferarea și diferențierea in vitro a celulelor stem mezenchimale. Care este aportul celulelor stem în medicina regenerativă?

Terapia celulară este un instrument de bază al medicinei regenerative, alături de ingineria tisulară, biomateriale, de organele artificiale și biotehnologii. Terapia cu celule stem este cea mai accesibilă dintre ele, fiind nevoie inițial doar de a recolta celule stem (cele mezenchimale din măduva hematopoetică și țesut adipos fiind cel mai ușor de obținut) și de a le transfera într-un loc unde pot să evolueze către tipul de celule necesar pentru a vindeca un organ sau țesut bolnav – către miocite pentru a vindeca un infarct de miocard, către condrocite pentru a vindeca un cartilaj al articulației genunchiului, către osteocite pentru a vindeca un os bolnav etc.

Alături de profesioniștii din țară, la congres vor participa experți din străinătate. La ce stadiu este acum chirurgia plastică și estetică în țara noastră, comparativ cu cea din alte țări?

Dacă în medicina regenerativă mai avem multe de făcut, chirurgia plastică și estetică este aproape aliniată la nivelul țărilor occidentale, practicându-se aproape toate tipurile de intervenții cu rezultate asemănătoare (deși cu costuri sensibil mai mici). Excepția este îngrijirea marilor arși, unde mai ales la nivel de infrastructură situația nu este deloc optimă.

Ați studiat, ați petrecut foarte mult timp în Germania și ați făcut pionierat în România în acest domeniu. Ați realizat primul implant mamar din țară, în anul 1994. Ce înseamnă chirurgia estetică de calitate?

Chirurgia estetică de calitate înseamnă, mai ales, chirurgia necesității – a ajuta la îmbunătățirea aspectului pacientului când rezultatele bune aduc un beneficiu nu numai de imagine, ci și de respect față de sine al pacientului, când intervenția este de ajutor și pe plan psihologic, la întărirea profilului moral și de multe ori la obținerea unei stări de bine a pacientului. Chirurgia estetică de calitate înseamnă și respect față de pacient, respingerea capriciilor și a exagerărilor, obținerea unor rezultate frumoase, obligatoriu și funcționale.

Ați înființat prima clinică de chirurgie estetică, ProEstetica. Care sunt cele mai cerute și căutate servicii medicale?

Serviciile medicale cele mai căutate sunt într-adevăr intervențiile chirurgicale estetice, de reîntinerire facială, mărire de sâni, rinoplastie, lipoaspirație, abdominoplastie sau intervenții minim-invazive: injecții cu toxină botulinică sau acid hialuronic, lipofilling, lipoliză laser, resurfacing cu laser fracțional, dar întrucât clinica noastră a avut de la început un profil larg chirurgical, incluzând și chirurgie generală, flebologie, ginecologie, ortopedie, laparoscopie, se cer și intervenții cu laser pentru varice, operații abdominale și ginecologice laparoscopice, chirurgia monturilor, intervenții proctologice etc.

Care sunt trendurile estetice ale anului 2017?

Tendința este de revenire la normalitate, la o siluetă mai feminină, nu filiformă. În același timp, toată lumea dorește intervenții cât mai puțin invazive, cu recuperare cât mai rapidă, și de aceea folosim frecvent laserul pentru întinerire, fillinguri cu țesut adipos propriu, blefaroplastii cu anestezie locală, tratamente injectabile cu toxină botulinică sau acid hialuronic, cu atenție, fără exagerări în cantitate și volum.

Cum poate ajusta chirurgia estetică un aspect mai puțin plăcut?

În foarte multe feluri. Dacă vă referiți la față, de la corecția unui nas disproporționat sau strâmb, până la corecții ale pleoapelor, pomeților, urechilor, gâtului, liniei mandibulare, eliminarea regenerativă, definitivă cu țesut propriu al cearcănelor, reîntinerirea regenerativă, de durată a feței, până la îmbunătățirea calității pielii și tratarea semnelor de îmbătrânire, a ridurilor, celulitei, petelor, anomaliilor vasculare, pilozității etc.

Aveți și ați avut ocazia să lucrați cu profesioniști din Statele Unite. Departamentul de Sănătate din SUA consideră că în următorii cinci ani, prin medicina regenerativă, se vor rezolva cel puțin un sfert din problemele încă nerezolvate ale medicinei. Ce ne puteți spune?

Prin medicina regenerativă se pot rezolva nenumărate patologii, precum înlocuirea de piele și țesuturi moi (arși, traume, post-cancere rezecate: mastectomii, sectorectomii), refacerea de cartilaj și os (reumatisme degenerative, gonartoză și coxartroză, traume), refacerea de vase și nervi (boli degenerative, traume), refacerea sânului după mastectomie, refacerea miocardului după infarct, regenerarea de organe precum rinichiul, ficatul, vezica urinară, plămâni și inimă. Dacă socotim numai câți oameni așteaptă pe listele pentru transplant în SUA (peste 100.000) și au șanse extrem de mici să primească un organ de la un donator în moarte cerebrală, ne dăm seama ce revoluție se produce prin medicina regenerativă – inginerie tisulară și organe artificiale (dar provenite din celule proprii, fără a mai avea nevoie de tratament anti-rejet cu cortizon și citostatice).

Care sunt noutățile din domeniu?

Deja vorbim, la scară internațională de înlocuiri de trahee cu organ cu celulele proprii ale primitorului, de esofag propriu, de rinichi și ficat care funcționează în laborator, vorbim de artere și vene care se transplantează după ce se acoperă cu celule proprii, de piele provenită din keratinocite proprii. Acum se lucrează cu imprimante 3D pentru a face implanturi din silicon sau os care apoi se acoperă cu celule proprii pentru a nu fi rejectate. Sunt nenumărate studii în derulare despre reabilitarea miocardului dupa infarct prin injectare sau implantare de celule stem. Numai cerul e limita!

Care sunt cele mai mari satisfacții ale dumneavoastră din cariera de chirurg plastician?

Sigur că satisfacțiile mari mi le-au adus reușitele din cazurile foarte dificile cu pacienți fericiți, recunoașterea profesională din partea colegilor din țară, din societățile internaționale.

Care sunt „minunile anti-aging” ale secolului XXI?

Chiar folosirea celulelor din propriul țesut adipos pentru reîntinerire sau eliminarea definitivă a cearcănelor este o „minune” care ține de medicina regenerativă. De asemenea, reîntinerirea prin asocierea dintre procedee, precum laserul fracțional, lipofillingul, lipoliza laser și PRP (plasma îmbogățită cu trombocite – liftingul vampirilor) are rezultate care nu pot fi obținute pe alte căi și face parte tot din procedeele de chirurgie regenerativă.

Credeți în viitorul medicinei private în România?

Este un proces normal, de privatizare a medicinei care s-a desfășurat și dezvoltat în fiecare țară. În România, din experiența noastră, instituțiile medicale private sunt mai degrabă tolerate decât încurajate prin măsuri economice. Vedem acum o orientare puternică spre „stat” deci, privesc spre viitor cu îngrijorare, deoarece mă gândesc că nu sunt mulți cei care mai muncesc în România.

Câte operații ați realizat până acum?

Peste 5.000.

Interviu de: Ruxandra Dumitrescu

Sursă: Revista Galenus

Aveți nevoie de un browser modern pentru a vedea această pagină.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer