Chirurgia viitorului

Chirurgia viitorului

Doctor Dana Jianu este medic primar în chirurgie plastică și doctor în medicină, cu studii în toată lumea și peste 5.000 de operații la activ. Aici povestește despre chirurgia estetică în românia de azi, și din viitor.

Sala de așteptare de la parterul clinicii Pro- Estetica este tapetată cu diplomele doctoriței Dana Jianu. La o privire fugară, pacienții știu deja că persoana care îi va trata a urmat o sumedenie de cursuri internaționale, este înscrisă în Enciclopedia Personalităților din România și deține un brevet pentru invenția DAN’A’JOY, o păpușă multifuncțională destinată copiilor cu probleme de comunicare, cu care a obținut medalii de aur la Saloanele Internaționale de Invenții de la Bruxelles și Geneva. Dna Dr. Jianu este încă în operație. O rudă așteaptă sfârșitul intervenției și se agită pe canapea, dă ture până la recepție, Se întoarce. Stă vreme îndelungată în fața Jurământului lui Hippocrate.

E deja 4 și douăzeci când ajunge în birou, după o zi încărcată cu două rinoplastii, mai multe mici intervenții, consultații, pansamente și tratamente cu toxină botulinică, Dna Dr. Jianu arată de parcă tocmai și-ar fi început ziua. E o femeie tânără și caldă, cu părul blond și ondulat prin care își trece din când in când mâna. Poartă un pulover negru cu buline albe și mov și ochelari cu rame subțiri. Își cere scuze pentru întârziere „se mai întâmplă ca intervențiile să dureze mai mult”.

„E adevărat, chirurgia estetică nu se adresează salvării vieții. Dar Victor Hugo spunea că „frumosul este tot atât de necesar ca și utilul”. Există o percepție comună că tot ceea ce este frumos este și bun, că oamenii frumoși sunt mai comunicativi, mai performanți, mai inocenți și mai de încredere. Din acest punct de vedere, chirurgia estetică contribuie foarte mult la calitatea vieții. E important să fii în deplinătatea forțelor fizice și resurselor psihice ca să îți poți urma traiectoria.”

Traiectoria vieții ei a fost precisă. „De la cinci-șase ani am știut că vreau să fac chirurgie estetică, dar era nivelul doi de vis. Primul nivel de vis era să ajung medic.” Facultatea de Medicina Generală a absolvit-o în ’88 la București. Alegerea specialității a ținut de șansă: schimbarea regimului din ’89. „Cred cu forță în predestinare”, spune dr. Jianu.

„Ne putem influența destinul doar în nuanțele lui, dar nu ca fir de evoluție în viață.” Următorul nivel l-a atins în 1994, când împreună cu soțul, chirurgul Stefan Jianu, a înființat ProEstetica – primă clinică privată de chirurgie plastică și generală din România.

„În România, până în “90, chirurgia plastică și reparatorie s-a adresat arsurilor și reconstrucțiilor după traumatisme”, explică dânsa. Și nu în ultimul rând reconstrucțiilor după traumatisme. Chirurgia estetică, așa cum o înțelegem noi astăzi, era foarte puțin dezvoltată; aceasta pentru că trebuie să dispună de instrumente și de materiale specifice, caracteristice, foarte evoluate, rod al dezvoltării capitaliste “ explică dânsa. Și nu în ultimul rând “era prohibită însăși mentalitatea de a-ți îmbunătăți aparența. Existau operații de rinoplastie, corecția urechilor, nasului, liftingul mamar, dar toate se aflau într-un stadiu înghețat, imperfect”. Om al lucrurilor exacte, doctorița Jianu ține să fie respectate până și virgulele atunci când vorbește despre meseria ei.
După rezidentiat, s-a specializat la o clinică particulară din Germania, sub îndrumarea chirurgului Valeriu Popescu. „Maestrul m-a familiarizat cu tehnici care nu se practicaseră în România: lipoaspirație si liposculptură (redistribuirea țesutului adipos cu canule speciale), implante mamare siliconice, reducție mamară – tehnica Popescu. Prin aceasta se obțin rezultate foarte estetice, reproductibile și cu funcționalitate păstrată, cu minimum de cicatrici”.

You need a modern browser to view this page.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer