Sculptură în carne vie

Author: Elena Stănescu

Source: Evenimentul Nr. 4280 / Noiembrie 2005

Sculptură în carne vie

DANA JIANU s-a dedicat meseriei de chirurg timp de peste 20 de ani. A uitat ce înseamnă ieșirile cu prietenii în oraș și statul pe capanea în fața televizorului. A muncit șapte zile din șapte pentru a răzbi într-o meserie a bărbaților. Acum este una dintre cele mai bogate femei din România și are propria clinică de chirurgie estetică.

REUȘITĂ. Dana Jianu este mândră că, după atâția ani de studii și perfecționare,  sacrificiul nu a fost în zadar.

Elegantă, cu părul blond și ochii albaștri, Dana Jianu pare o femeie fragilă la prima vedere, însă, la cei 42 de ani ai săi, ea este, alături de doctorii Constantin Stan și Marek Vâlcu, unul dintre pionierii chirurgiei estetice românești. Ea a fost cea care, în 1994, împreună cu soțul său, medicul Ștefan Jianu, a deschis primul cabinet privat de chirurgie estetică.

Astăzi micul cabinet din Piața Amzei s-a transformat într-o clinică cu cinci niveluri, în zona Dorobanți, din București, și poate concura cu oricare alta de profil din străinătate. Realizările Danei Jianu, dar și ambiția de care a dat dovadă până acum au propulsat-o pe locul 15 în Topul „Capital” al femeilor de succes din România.

Medicină în familie

Locul din țară cel mai aproapiat de sufletul Danei Jianu  este Bucovina, locul unde s-a născut și a copilărit. “Acolo simt că-mi încarc bateriile, desi ajung foarte rar. Îmi place să fiu aproape de natură. Nu pot să uit mirosul fânului proaspăt” povestește doctorul.

Încă din copilărie, Dana “chinuia” păpușile cu injecții Pe poatunci avea propria trusă de doctor, dar de multe ori mai împrumuta câte ceva și de la tatăl ei, medic, pentrti a trata păpușile cât mai bine.

Spre deosebire de cei care doar visează la o carieră în medicină, Dana Jianu a reușit să-și materializeze dorința pentru că, după cum spune chiar ea, „nu toți sunt facuți să ajungă medici”.

Un vis estompat în comunism

Dana Jianu a ales medicina pentru că nu se vedea făcând altceva și, mai ales, pentru că dorea să-i ajute pe oamenii aflați în suferință. Încă din liceu a visat să facă chirurgie estetică, chiar dacă la acea vreme nu se știau prea multe despre acest domeniu. “Acest vis mi-a marcat toată evoluția ca medic. Cred că părinții mei mi-au indus acest gând pentru că eu nu aveam de unde să cunosc domeniul”, spune Dana Jianu.

Însă visul s-a estompat pe parcursul facultății pentru că era foarte greu să ajungi, la acea vreme, chirurg plastician, specializarea cea mai apropiată de chirurgia estetică. „Înainte de Revoluție nici nu se mai dădeau examene de secundariat, iar destinul meu ar fi fost să merg la țară, ca toți colegii mei, de altfel. Nu mă mai gândeam la chirurgia estetică. Aș fi vrut ginecologie sau oftalmologie, dacă totuși s-ar fi dat acele examene pe care Ceausescu le suspendase în anii ‘80” își amintește medicul.

Pot spune că Revoluția mi-a schimbat viața”

Imediat după Revoluție, soții Jianu s-au hotărât să plece  în străinătate, însă, la scurt timp după luarea acestei decizii, cei doi au primit posturile pe care și le doreau: el în chirurgie  generală, la Spitalul de Urgență, și ea în chirurgie plastică.

“Dintr-o data visul a căpătat contur pentru că, dacă nu ocupam aceste posturi, plecam în străinătate. Pot spune că Revoluția mi-a schimbat viața ”.

Prima operație estetică, una de implant mamar, Dana Jianu a realizat-o în 1994, împreună cu profesorul Isac. “Din câte știu eu, este prima de acest fel din România”, adaugă chirurgul. Decizia de a renunța la sistemul medical de stat nu a luat-o cu gândul la un câștig mai mare, ci din dorința de a-și putea ajuta mai efficient pacienții. “Între două urgențe și o garda nu exista sufficient timp pentru a te dedica pacientului”, spune ea. Astfel, în 1994, a hotărât să intre în sistemul medical privat.

Riscul începutului

Din toamna lui ’94, în Piața Amzei, într-un apartament de bloc a funcționat cabinetul particular de medicină estetică al soților Jianu. La început acolo se făceau doar consultații si mici intervenții, iar toată afacerea era riscantă pentru că, fără activitate, ar fi fost nevoiți să o închidă.

Au avut noroc însă, pentru că estetica medicală românească a urmat un traseu ascendent. Trei ani mai târziu s-au decis să mai închirieze un apartament tot în același bloc. Cu sprijinul autorităților au deschis o sală de operații și una de îngrijire postoperatorie, bine dotate. „Când vorbim despre desfășurarea unor servicii medicale într-un bloc de locuințe pare un pic deplasat, dar nu exista altă posibilitate la acea vreme. în plus, am suplimentat printr-o grijă excesivă pentru curățenie”, se destăinuie Dana Jianu.

Renașterea clinicii

Mult timp, cei doi soți au căutat un spațiu mai mare pentru a-l închiria, dar pentru că n-au găsit au luat decizia să-l construiască. Au primit ajutor de la niște investitori străini. Suma finală a ajuns în jurul a 1 milion de euro, iar în 2003 s-au mutat, în cele din urmă, în noul sediu. Despre acea perioadă, Dana Jianu își amintește că lucra șapte zile din șapte, încât nu și-a dat seama când a trecut timpul. „Era o muncă uriașă, iar toată această muncă m-a absorbit total”, spune Dana. Sacrificiile nu au fost în zadar. Astăzi clinica de chirurgie „Proestetica” este una dintre cele mai apreciate din țară. Dana Jianu este implicată și în multe acțiuni caritabile. Este membră a Fundației „Cancerul de sân” și, împreună cu soțul ei, susține pe cât posibil casa de copii Mogoșoaia.

Mi-am trecut fiul în agendă

Dana Jianu l-a cunoscut pe soțul ei în 1982, la începutul facultății, iar în 1986 s-au căsătorit. Munca de medic le-a ocupat atât de mult timp încât nici nu și-au dat seama când fiul lor, Călin, a devenit adolescent. Băiatul vrea și el să calce pe urmele părinților și să îmbrățișeze meseria de chirurg. Dana ar dori să petreacă mai mult timp cu Călin, dar se pare că niciodată nu-l poate strecura în programul extrem de încărcat. „Mi-am reorganizat agenda de lucru cu spațiu special rezervat pentru el. Practic, l-am trecut în agendă. Pare dur, dar aceasta este medicina”, spune ea. Cel mai mult adoră să meargă în excursiile organizate de soțul ei, Ștefan. Destinația lor preferată este Elveția, unde familia Jianu merge la schi și unde și-au făcut mulți prieteni.

REALIZĂRI

Îndrumată de chirurgul vedetelor de la Hollywood

De-a lungul carierei sale, Dana Jianu a făcut mai multe stadii de perfecționare în Germania, Marea Britanie, Belgia, SUA și Franța. A participat la peste 30 de congrese naționale și internaționale și a realizat peste 50 de lucrări științifice. În timpul stagiului din SUA a avut norocul de a-l avea ca îndrumător pe chirurgul vedetelor de la Hollywood, plasticianul S. Hoefflin. În prezent, Dana a reușit să efectueze, ca specialist, peste 5.000 de operații.

„Fiecare operație în plus înseamnă un foarte mare consum nervos pentru un chirurg. Pentru că și în timpul liber te gândești la ce face pacientul pe care tocmai l-ai operat sau ce-i vei face pacientului pe care trebuie să-l operezi”, adaugă Dana.

Chiar și în timpul liber te gândești la ce face pacientul pe care tocmai l-ai operat sau la pacientul pe care trebuie să-l operezi. Însă trebuie să te străduiești ca măcar somnul să-l ai liniștit.

Chirurgul se simte cel mai bine când își poate ajuta pacienții

Author: Elena Stănescu

Source: Evenimentul Nr. 4280 / Noiembrie 2005

You need a modern browser to view this page.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer