Vizita la psiholog este importantă înaintea unei operații estetice

Author: Mădălina Chițu

Source: Gandul / Ianuarie 2009

Siliconul nu împiedică mamele să-și hrănească nou-născutul la sân

Implantul sub mușchiul pectoral este mult mai dureros, deoarece mușchiul este rupt

Persoanele care doresc să recurgă la operații pentru a-și îmbunătăți aspectul fizic ar trebui să treacă mai întâi pe la psiholog, sunt de părere medicii esteticieni. „Am întâlnit nenumărate cazuri în care mi se cereau lucruri absurde. Cel mai indicat exemplu este cel al implanturilor de silicon mamar, unde pacientele deși aveau un bust destul de proeminent, îmi cereau să le măresc sânii. Astfel de persoane au neapărat nevoie de o vizită la psiholog”, menționează dr. Dana Jiana, vicepreședintele Societății Române de Chirurgie Estetică. Specialistul subliniază că este nevoie de cel puțin o ședință la un psiholog, chiar și în cazul persoanelor care chiar au nevoie de o astfel de îmbunătățire. „Înainte de a recurge la o astfel de operație este foarte importantă discuția cu un specialist, pentru a se putea constata dacă persoana în cauză are o problemă patologică.

Cu toții ne dorim să atingem perfecțiunea, dar o dată ce am început să ne modificăm corpul, s-ar putea să nu mai știm când să ne oprim”, subliniază psihologul Bogdana Bursuc. Sunt anumite schimbări de look care sunt acceptate de societate, cum ar fi vopsitul părului și lentilele de contact. „Operațiile estetice nu pot fi încă acceptate cu ușurință. Societatea noastră privește astfel de schimbări ca pe un lucru ciudat, iar înainte de a lua o astfel de decizie trebuie să fim foarte siguri că asta ne dorim, iar cei din jur să accepte îmbunătățirea ca pe un lucru necesar”, spune specialistul Bursuc. Medicii esteticieni au, de asemenea, un rol important în luarea unor astfel de decizii. „Fiecare chirurg are libertatea de a accepta sau refuza un pacient. Avem bisturiul în mână dar nu putem mutila un om, oferindu-i lucruri de care suntem conștienți că îl vor defavoriza”, spune dr. Jianu.

Implantul mamar sub mușchiul pectoral, aproape invizibil

Chirurgii esteticieni precizează că sunt două modalități de implantare a siliconului mamar: sub mușchiul pectoral și sub glanda mamară. În primul caz, specialiștii afirmă că intervenția este mult mai dureroasă, deoarece se rupe practic mușchiul pentru a se intoduce implantul.

În al doilea caz pacienta nu are nici un fel de dureri. „Implantul sub mușchiul pectoral este aproape imposibil de observat, pentru că se află sub mușchi, iar singurul care poate sesiza diferența este un medic estetician”, afirmă dr. Dumitru Totir, de la Spitalul de Urgență Floreasca. Un astfel de implant se face numai la recomandarea medicului. „Implantul sub mușchiul pectoral este indicat persoanelor a căror glandă mamară nu este foarte, bine dezvoltată sau chiar inexistentă”, menționează dr. Jianu. Specialiștii subliniază faptul că implanturile mamare ridică anumite probleme la temperaturile extreme. „Atunci când afară sunt peste 36 de grade sau -20 de grade Celcius, este indicat ca persoana respectivă să stea acasă. Nu poate fi vorba de infecții, ci doar de senzația de disconfort”, spune dr. Totir.

Cele mai periculoase zile în care pot apărea Infecții în urma unei astfel de intervenții chirurgicale sunt primele trei zile, iar pericolul dispare definitiv după trei luni, timp în care pecientul trebuie să se ducă regulat la controlul medical, menționează specialiștii.

Chirurgii esteticieni precizează că femeile care au recurs la implanturi mamare pot alăpta fără nici un fel de problemă. Implantul mamar nu împiedică deloc hrănirea la sân a nou-născutului. Glanda mamară rămâne intactă în urma introducerii implantului de silicon, afirmă esteticienii. A doua variantă pentru implantul mamar in mușchiul pectoral este în cazul femeilor care nu au alăptat până atunci, pentru ca siliconul să nu afecteze scurgerea laptelui. Medicii precizează că singurul inconvenient al implanturilor mamare este faptul că acestea pot limita scurgerea laptelui.

Author: Mădălina Chițu

Source: Gandul / Ianuarie 2009

You need a modern browser to view this page.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer