Ce mai înseamnă un chip şi un trup frumos pentru români?

Interviu de: Andrada Floria

Sursă: adevarul.ro

Ce mai înseamnă un chip şi un trup frumos pentru români?

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul live.

Anul acesta clinica dvs. împlineşte 25 de ani de existenţă. Cum a fost anul 1994 pentru dvs.?

Mi-am dorit foarte mult să practic chirurgia plastică estetică în regim privat. Acest lucru a devenit posibil după stagiul meu de perfecţionare din Germania, la Hamburg, cu un renumit medic chirurg român – Valeriu Popescu. Acolo am văzut lipoaspiraţiile, augmentările mamare, şi tehnici foarte bune de ridicare şi reducţie mamară, precum şi de corecţie a pleoapelor şi a urechilor clăpăuge.

În chirurgia plastică românească se aplicau doar câteva tehnici de rinoplastie, anumite tehnici de ridicare de sâni, lifting facial şi abdominoplastie. În colectivul în care m-am format, ele nu erau prea frecvente şi nu erau cele pe care urmam să le învăţ, ulterior, în strănătate.

Occidentul nu a trecut printr-o perioadă în care chirurgia estetică să fie prohibită. Şi colo s-au dezvoltat tehnici şi operaţii noi.

Prima operaţie de augmentare mamară am făcut-o citind în cărţi. Primisem nişte ajutoare medicale din America, printre ele şi o pereche de implante mamare cu care nu se ştia ce să se facă.

Aveam o prietenă cu o hipotrofie mamară avansată m-am oferit să-i rezolv problema. Am fost ajutată de regretatul profesor Florin Isac. Am pus implantele sub glanda mamară. Operaţia a decurs perfect şi implantele au fost purtate cred că 17 ani.

Un întreg scandal a fost legat de implantele mamare modificate astfel încât să aibă o aderenţă mai mare la ţesuturile umane. În timp, acestea au determinat inflamaţii cronice şi limfoame cu celule mari. Astfel de cazuri sunt puţine, dar arată că niciun corp străin nu este lipsit de importanţă. Noi, ca medici, luăm de bun ce ne oferă autorităţile şi companiile. Nu putem influenţa piaţa.

Asta ne spune nouă, pacienţilor să fim atenţi la ce alegem pentru că tindem să alegem mai mereu ce este ieftin.

Şi acesta este un lucru adevărat. Dar cel mai important este chirurgul. Pentru că pacientul nu poate să facă prospecţiuni de piaţă. Pacientul trebuie să fie atent mai ales la chirurg şi la locul unde se desfăşoară intervenţia. Şi nu neapărat la ce materiale se folosesc unde nu poate să decidă în cunoştinţă de cauză.

Ce-şi doreau în 90 oamenii în materie de frumuseţe?

Ce şi-au dorit toate fiinţele din zorii omenirii şi până în prezent. O siluetă mai frumoasă, mai proporţională, femeile fără sâni să aibă sânii bine reprezentaţi, cele cu sânii mari să aibă sânii mai mici, nasurile mari să fie mai mici şi mai proporţionale, chipurile să nu pară îmbătrânite, buzele.

Nu ştiam să şterg ridurile de încruntare, ce să fac cu vergeturile. Am fost foarte fericită când am aflat de toxina botulinică. Dar nu puteam să o aduc în valiză cum aduceam implantele, pentru că era o toxină.

Abia la începutul anilor 2000 au venit în România companii care să distribuie proteze.

Şi pentru toxina botulinică m-am specializat în străinătate.

Prima mea pacientă cu toxină botulinică a fost un eşec.

Pionieratul înseamnă să fii pregătit, să ai furnizorii de substanţă şi să persevereză. Dacă te sperie prima nereuşită nu vei putea evolua.

Atunci aveam cu pacienţii nişte discuţii care astăzi ar fi de neconceput. Azi se face toxină botulinică aşa cum bei un pahar cu apă. Dar atunci era o chestiune nemaivăzută care folosea o toxină. Şi trebuia să explic mult despre siguranţa acelei substanţe.

La nivel mondial, liftingul facial este în descreştere. Oamenii aleg alternative mai puţin invazive.

Laserul fracţional densifică ţesutul şi produce o întinerire a pielii.

Prin tehnicile regenerative structurile sunt la locul lor, mimica este păstrată, naturaleţea este păstrată. Rezultatele la chirurgia regenerativă nu apar instant pentru că sunt terapii celulare. Noi acţionăm prin grefa de ţesut adipos, prin fotonii pe care îi introducem în câmpul operator prin lasere are un efect de biostimulare şi de îndepărtare a celulelor uzate.

Noul tip de celule se dezvoltă într-o lună, două sau chiar în şase.

Aţi observat că în ultimul timp au apărut noi doleanţe ale pacienţilor? De exemplu, pomeţii ridicaţi era o dorinţă acum 25 de ani şi sunt şi acum? Sau buzele?

Nu cred că atunci pacienţii punctau aceste trăsături. Dar, între timp, s-a deschis larg uşa exceselor. Am copiat modelul american care a dat nota la hipervolume: la buze, la sâni, la posterior.

Foarte puţini oameni ştiu că acest acid hialuronic este un dispozitiv medical adic un implant şi are riscuri. Poate să producă necroze de ţesut, poate să migreze şi să producă orbire, accidente vasculare, cicatrici urâte. În afară de infecţii.

Cei care practică această meserie de modificare a trăsăturilor umane ar trebui să fie medici şi să aibă studii privind proporţiile. Chirurgia plastică are 6 ani de specializare.

Interviu de: Andrada Floria

Sursă: adevarul.ro

Aveți nevoie de un browser modern pentru a vedea această pagină.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer