Interventii reconstructie mamara post mastectomie

Ce presupune operația de reconstrucție mamară post-mastectomie și cum se diferențiază de intervenția de mărire a sânilor cu implant siliconic?

Operatia de reconstructie mamara post-mastectomie, asa dupa cum reiese si din enunt, este o interventie chirurgicala de chirurgie plastica de creare prin metode specifice specialitatii a unui nou san, cat mai asemanator cu unul natural, sanatos, realizata in legatura cu tratamentul chirurgical oncologic de extirpare a sanului bolnav. Sanul se amputeaza ca urmare a diagnosticarii unui cancer mamar sau in unele situatii care pun aceasta problema ( recidivele unor tumori de granita, istoric in familie, argumente genetice,etc) si pentru care pacienta, in deplina cunostinta de cauza, opteaza pentru tratamentul radical.

Reconstructia dupa extirparea sanului este prin urmare o operatie pe care o putem numi de necesitate, in acceptiunea, indreptatita, ca a fi om intreg este o necesitate. Reconstructia mamara post mastectomie face sau ar trebui sa faca parte din planul terapeutic al pacientelor oncologice cu obligativitate de a fi introdusa / cunoscuta ca optiune. In spitalele de stat din Romania ea este sprijinita si de Casa de Asigurari. Sanul reconstruit ajuta psihologic si chiar fizic femeile sa lupte mai bine cu boala aceasta cumplita, pe parcursul tratamentului oncologic sau si dupa ce s-au vindecat; moralul, stima de sine a acestor femei fiind mult mai bune in comparatie cu cele care nu au facut-o. Crearea unui nou san dupa amputatie poate fi imediata sau intarziata, realizata cu implant mamar si mesa chirurgicala sau cu “import” de tesuturi proprii din alte regiuni (lambouri musculo cutane) sau grefa de tesut adipos propriu sau combinatii dintre acestea, in functie de necesitatile / dorinta pacientei si rigorile tratamentului oncologic.

Chirurgia plastica estetica de marire de san este o optiune a pacientelor care nu sunt bolnave dar care au genetic sanii mici. Se bazeaza in principal pe implante mamare sau grefa de tesut adipos sau in combinatie. Atunci cand are indicatia de mai sus si nu este vulgara, operatia estetica de marire (augmentare) de sani este o operatie la care femeile sunt pe deplin indreptatite, de imbunatatire a calitatii vietii, atribut al sanatatii in acceptiunea OMS. Sunt operatii care nu se efectueaza in spitalele de stat, fiind suportate exclusiv de pacienta.

La cât timp după mastectomie este indicată reconstrucția mamară?

Reconstructia mamara poate fi realizata imediat (in aceeasi sedinta operatorie) dupa extirparea sanului si ganglionilor sau la un interval de cateva luni sau ani, in functie de planul terapeutic si de dorinta pacientei. Decizia chirurgiei plastice este luata in comun cu chirurgul oncolog dar si cu restul echipei (oncolog, radiolog, anatomopatolog). Este o munca de echipa.

Ce teste și analize sunt necesare înaintea acestei intervenții?

Inaintea interventiei de reconstructie mamara sunt necesare: examen clinic, teste paraclinice de laborator, EKG, evaluare radiologica si histopatologica oncologica, alte consulturi de specialitate in cazul existentei altor boli asociate.

Care sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca pacienta, exista cazuri cand interventia e contraindicată ?

Pacienta trebuie sa fie intr o stare buna / acceptabila de sanatate generala, fizica si mentala, natural sau corectata prin tratamentul adecvat al bolilor asociate daca ele exista; daca este fumatoare sau obeza pot exista complicatii suplimentare care trebuie luate in calcul (si asumate de catre pacienta ).

Ce metode se folosesc pentru reconstrucția sânilor și cât durează intervenția?

Una dintre cele mai populare metode de reconstructie imediata, atunci cand chirurgia oncologica o permite si ramane suficienta piele (“skin sparing mastectomy”) este cea cu implant siliconic (de marime adecvata) plasat sub muschiul pectoral si stabilizat cu o mesa chirurgicala partial neresorbabila, o interventie care este bine tolerata de pacienta si care poate pastra si complexul areolo-mamelonar. In functie de caracteristicile tumorii dar si de maiestria chirurgilor oncologi si plasticieni, se poate lucra pe o incizie relativ mica, plasata strategic. Tot pentru reconstructia imediata pot fi alese si metode mai invazive bazate pe lambouri musculare proprii (latissimus dorsi, drepti abdominali) in combinatie sau nu cu implant siliconic pentru cazurile in care nu exista suficienta piele. Exista si metode regenerative, blande, imediate in care se transplanteaza tesut adipos propriu in muschiul pectoral si in stratul subcutanat al pielii ramase.

In functie de metoda aleasa, de amploarea si complexitatea interventiei, poate dura intre 90 minute si cateva ore (daca sunt doi sani de reconstruit sau de simetrizat)

La ce rezultate trebuie sa se astepte o femeie, dupa aceasta interventie?

In cazul reconstructiei cu implant: pacienta se poate astepta la rezultate de la multumitoare in sus, fizic si psihic. Este cel mai probabil ca sanul sa semene ca volum, in sutien cu celalalt neoperat. Ne straduim sa arate similar si ca aspect, sa pastram areola si mamelonul (sau sa le reconstruim ulterior). Limitele constau in faptul ca nu va putea avea aceasi consistenta (moliciune) ca unul natural (va fi mai “artificial”, mai “intarit”), si ca va avea sensibilitate redusa. Invazivitatea, durerea, riscul de complicatii sunt medii.

Pentru un san mai asemanator cu unul natural, cu sensibilitate si moliciune aproape de normal este nevoie de reconstructie regenerativa cu “injectare” de tesut adipos propriu, combinat cu expansiune externa. Invazivitatea, durerea sunt aproape zero, operatia nepresupunand taieturi. Si complicatiile sunt mult reduse la aceasta metoda, desi uneori aparitia unor chisturi de grasime neintegrata, lipsa de “proiectie”, sau mai multe sedinte necesare de grefare pot sa scada popularitatea acestei metode atat de blande si prietenoase, care are ca bonus si eliminarea unor depozite adipoase excedentare.

Secventa: reconstructie si apoi radioterapie este preferabila fata de inversul ei deoarece radioterapia reduce mult sansele unei reconstructii “usoare”, prin faptul ca distruge vasele de sange ale tegumentului din regiune.

Beneficiul psihologic al reconstructiei (mai ales cea imediata) este incomensurabil deoarece pacientele se simt “intregi” si nu “amputate”, pot rezista mai bine la traumele fizice si psihice pe care le presupune boala in sine, fazele de tratament, cu impact si asupra relatiei de cuplu (stima de sine)

Exista si metode de transplantare musculo-cutanata dar, fiind mult mai grevate de complicatii, cu invazivitate mai mare (necesita recoltare de muschi de la nivelul spatelui sau abdomenului) si uneori transfuzie sanguina nu sunt foarte agreate, nici de paciente si nici de mine, iar rezultatele pot fi, din anumite puncte de vedere, dezamagitoare. Mai ales cand avem alternative regenerative.

Sunt necesare și alte operații pentru corecție?

Uneori sunt necesare operatii de corectie sau ameliorare a sanului reconstruit, a formei, volumului, consistentei lui, a areolei si mamelonului, sau a cicatricei post operatorii. Alteori este nevoie de operatie de simetrizare a celuilalt san (ridicare, micsorare, implantare).

Cat dureaza si ce presupune recuperarea?

In cazul metodelor amintite mai sus, recuperarea este chiar acceptabila (ca suferinta), primele zile fiind mai dificile datorita amplorii interventiei mixte de extirpare a sanului si ganglionilor, de insertie a implantului sub muschiul pectoral. Daca se alege injectare de grasime, recuperarea este mult mai usoara. Drenul trebuie pastrat mai multe zile, in functie de capacitatea organismului de a drena din nou singur limfa (si o cantitate mica de sange) din regiune. Nu este dureros dar necesita “camuflat” pina la scoaterea lui. Urmarirea chirurgicala riguroasa, atat de catre chirurgul oncolog cat si de catre plastician, este de mare importanta pentru evitarea complicatiilor care ar putea aparea.

O bustiera speciala trebuie purtata timp de 1-2 luni.

Trebuie efectuat si masaj al bratului de pe partea sanului amputat pentru combaterea acumularii limfei (limfedem cronic)

La ce trebuie sa fie atente femeile dupa interventie si de cate ori trebuie sa mearga la control?

Pacientele trebuie sa urmeze cu constiinciozitate sfaturile echipei operatorii, sa se prezinte la pansamente si controalele obligatorii de 1-3-6-12 luni sau ori de cate ori medicul recomanda,sa pastreze o buna igiena personala, sa tina legatura cu medicul, ori de cate ori are o nedumerire sau un semn de alarma (durere, inrosire,sau altele). Pot afirma ca relatia profesionala si umana pe care o am cu aceste paciente este de mare incarcatura emotionala; este una privilegiata, imi aduce mari satisfactii. Oferim grija, compasiune si ingrijire medicala la cele mai inalte standarde si primim iubire. Regretul meu si revolta sunt ca in mediul privat aceste interventii nu beneficiaza de sistemul de asigurari de sanatate (cuantumul nu acopera cheltuielile iar coplata nu este acceptata); opinez ca situatia ar putea fi indreptata de catre autoritatile decidente.

Ce sfat aveti pentru femeile care au învins cancerul și n-au curajul sa apeleze la reconstrucție, fie de teama a trece printr-o nouă intervenție chirurgicală, fie din cauza gândului că o astel de procedură ar crește riscul de recidivă al cancerului ?

Sfatul de incurajare vine chiar de la femeile care au beneficiat de reconstructie si care, in mare majoritate sunt mai multumite decat cele care nu au facut-o. In conditii de indicatie riguroasa, pe baza unei evaluari atente si responsabile, multidisciplinare, bazata si pe experienta bogata a echipei operatorii, cu cea mai potrivita metoda care i se potriveste pacientei, rezultatul are toate sansele sa fie unul bun, multumitor, din toate punctele de vedere.

Cate astfel de operatii se efectueaza anual la ProEstetica?

Numarul de operatii este in mare parte legat de recomandarea chirurgului oncolog. Cele primare, ii sunt datorate in exclusivitate. Cate recomanda, atatea se realizeaza. Deci este variabil. Avem insa o buna experienta, zeci de cazuri, cu metodele mentionate, in decursul anilor. Sunt mandra ca am introdus in Romania, inca din 2003, metoda mixta: regenerativa si implant mamar, atunci cand grefa de tesut adipos in zona mastectomizata era realizata de putini chirurgi in Europa si in lume, printre care ma numaram si eu. Sunt zeci de paciente cu reconstructie prin aceste metode.

Estimativ, cate femei recurg la mastectomie anual?

Nu am date actualizate, dar de ordinul miilor, pe tara.

La ce anume trebuie sa fie atenta o pacienta in momentul in care isi alege echipa medicala care sa efectueze acest tip de interventie chirurgicala? Aveti anumite sfaturi pentru potentialele paciente?

Criteriile care conteaza atunci cand o pacienta alege echipa onco plastica sunt de natura

  1. obiectiva – Sa fie corect si prompt preluata, investigata (acces facil la investigatii), diagnosticata, rapid programata la operatie daca rezultatul este nefavorabil, sa fie corect informata de posibilitatea reconstructiei si sa existe disponibilitate pentru aceasta, sa se stabileasca un plan terapeutic clar, costurile sa reflecte o buna proportie calitate / pret.
  2. subiectiva – Capitalul de incredere in medicul chirurg oncolog (determinant) si plastician, tot atat de important ca si criteriile obiective: in experienta lor, in caldura lor umana. De asemeni in comunicarea cu doctorii implicati, in personalul medical, clinica unde se desfasoara ingijirile si ca nu vor exista abuzuri, situatii sau costuri netransparente.

Sa se autopalpeze la sani de rutina si odata depistat un nodul sa se prezinte la medic. Sa caute o echipa cu care sa comunice si sa fie tratata eficient. Si poate noi vom fi aceia.

Aveți nevoie de un browser modern pentru a vedea această pagină.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer