Marirea buzelor

Buzele carnoase, voluptoase fac parte din portretul ideal al frumusetii de azi. Prin urmare tratamentele de marire de buze sunt tot mai solicitate in cabinetele de chirurgie estetica. Din ce sunt formate buzele noastre? Acestea sunt formate din piele la exterior, glande labiale, tesut muscular la mijloc si mucoasa in interior.

Marimea si forma buzelor depind in primul rand de factori ereditari. Fetele au mai multe sanse sa mosteneasca buzele tatalui decat ale mamei si invers. Din cauza atrofierii glandelor labiale, buzele tind sa se subtieze pe masura ce imbatranim.

Marirea pe cale chirurgicala a buzelor: Aceasta implica efectuarea a numeroase incizii in partea interioara a buzei si rearanjarea tesutului buzelor. In opinia mea, aceasta procedura nu da un rezultat remarcabil (1-1,5 mm de marire, central sau lateral) iar perioada de convalescenta este lunga (10-20 zile). Se pot face si excizii in partea exterioara a buzei sau nasului dar pot ramane cicatrice inestetice.

Interventiile  efectuate pe buze necesita o perioada de recuperare inainte ca pacientul sa se poata prezenta normal in societate. In cazul tehnicilor simple cu injectare de acid hialuronic, trebuie sa asteptati aproximativ 24-48 de ore pentru ca inflamarea initiala si eventualele vanatai sa se retraga. Este foarte important sa evitati aspirina, produsele ce contin aspirina si mobilitatea excesiva a buzelor, deoarece acestea pot duce la vanatai care pot fi prezente timp de cinci – sapte zile.

Procedura de marire a buzelor care utilizeaza tesutul adipos propriu poate duce la aparitia unor vanatai si edeme, necesitand aproximativ sapte pana la zece zile de recuperare inainte sa va puteti simti confortabil si prezentabil (adica sa va puteti intoarce la serviciu sau sa iesiti in societate). Aceste proceduri se efectueaza sub anestezie locala sau generala. Dupa interventie se va mentine o igiena bucala riguroasa: spalaturi cu apa de gura si dupa fiecare masa ( se va evita spalatul pe dinti cu periute cateva zile) se vor evita alimentele dure, prea fierbinti, guma de mestecat precum si eforturile de mimica (ras etc.)

Riscurile unei proceduri chirurgicale asupra buzelor pot include:

  • Asimetriile: Exista zone care pot aparea mai mari sau mai mici de o parte sau de alta a  buzelor si care necesita o anumita perioada de timp pentru a deveni simetrice  sau retusuri.
  • Cicatricile de pe linia inciziilor: In cazuri rare, incizia se poate ingrosa. Se trateaza fie prin anestezierea zonei respective si tratarea acesteia cu cortizon diluat fie, in cazuri rare, prin operarea cicatricilor.

Interventia de micsorare de buze este destinata pacientilor deranjati de faptul ca au buzele prea voluminoase (disproportionate cu figura). Consta din excizia (intr-o sedinta sau in doua) a unui fragment de mucoasa ( in interior) sub anestezie locala sau generala. Edemul, (umflarea) poate dura 7-10 zile postoperator necesitand repaus la domiciliu.

Una dintre interventiile cele mai frecvente de corectie a buzelor dupa defecte congenitale este plastia buzei de iepure. Ca si alte plastii ale buzelor si acesta interventie nu necesita internare. Evolutia si ingrijirile postoperatorii sunt similare cu cele de la marirea chirurgicala de buze.

Aveți nevoie de un browser modern pentru a vedea această pagină.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer