Marirea sanilor
Reprezinta interventia chirurgicala prin care se trateaza sanii subdezvoltati sau asimetriile mamare . Sunt adepta unei mariri proportionale, neexagerate a bustului.
Se pot folosi:
- Implanturile.
- Tesutul adipos propriu.
Implanturile pot fi siliconice sau poliuretanice. Implanturile se pot introduce:
- prin areola (cu cicatrice foarte greu vizibila)
- in santul submamar, cu o cicatrice mai vizibila si foarte rar
- prin axila.
Odata introduce ele pot fi plasate:
- subglandular,
- sub muschiul pectoral
- sub fascia muschiului pectoral.
Este posibila si marirea cu tesut adipos propriu (dupa purtarea timp de mai multe saptamani a unui dispozitiv medical asemanator unei pompe de muls, sistemul BRAVA). Pentru ambele: o internare de o zi, iar tehnicile alese permit dureri minime.
Introducerea implanturilor prin areola mamara (abordul transareolar) este una dintre cele mai estetice solutii de corectie a sanilor mici (augmentare mamara/marire sani). Ea favorizeaza o vindecare chirurgicala rapida (aprox. 2 saptamani), cu o cicatrice greu vizibila intr-un interval scurt, la 2 luni si aproape invizibila la 1 an datorita capacitatii naturale de vindecare accelerate a areolei. Tehnica se realizeaza cu instrumente speciale, sub permanent control vizual al pasilor chirurgicali, permitand o chirurgie precisa, minim traumatica si minim sangeranda. In ceea ce priveste glanda mamara, functia acesteia (alaptarea) nu este perturbata mai mult – comparativ cu alte tehnici iar integritatea santului inframamar este pastrata. In concluzie, acest abord, desi mai dificil tehnic, necesitand expertiza chirurgicala, prezinta mai multe avantaje comparative cu alte tehnici de augmentare mamara si aceleasi riscuri.
Implanturile (protezele) mamare cu silicon
Implanturile siliconice sunt cele mai frecvent utilizate pentru augmentarea mamara. Ele sunt preformate, contin o cantitate prestabilita de gel de silicon — o substanta vascoasa, cu o densitate superioara apei, dar totusi fluid, care imita foarte bine consistenta tesuturilor umane. Pot avea suprafata neteda, rugoasa (texturata) sau nanotexturata (o textura foarte fina).
Implanturile siliconice sunt folosite pentru marire de sani dupa 18 ani si pentru reconstructie mamara la orice varsta.
Ce riscuri prezinta operatia de marire de sani cu implanturi mamare?
Indiferent de tipul de implant,enumar aleator cateva din riscuri. Ele se pot intampla din cauze voite, unele sunt general valabile oricarei interventii chirurgicale, altele sunt specifice acestui tip de interventie.
- Contractura capsulara – cicatrice excesiva, ”interna”, ingrosata in jurul implantului, care poate modifica forma sanului operat
- Durere locala cronica (la distanta de la operatie) sau imediat postoperator
- Cicatrice defectuoasa vizibila la piele
- Infectie locala
- Tumefiere la distanta de operatie (serom intarziat)
- Modificari senzitive locale, reversibile sau ireversibile la nivelul mamelonului, areolei sau sanului
- Asimetrii, mamare
- Ruptura implantului sau fisurarea acestuia
- ALCL – limfomul cu celule gigante- o afectiune a capsulei implantului
Corectarea acestor incidente/ complicatii poate necesita o abordare chirurgicala sau se rezolva prin tratament medical. Inlocuirea implantelor este recomandabila:
- atunci cand acesta este rupt sau fisurat
- dupa aprox 8-9 ani din cauza uzurii invelisului extern al protezelor
- in caz de asimetrii mamare
- in caz de serom.
Ce se intampla daca un implant se rupe?
In cazul unui implant siliconic fisurat, exista posibilitatea sa nu se observe nimic, siliconul din proteze fiind o substanta in general foarte bine tolerata care are tendinta sa ramana in capsula formata in jurul implantului. Aceasta se numeste o “ruptura silentioasa”. Siliconul nu cauzeaza boli sistemice sau cancer, totusi este posibil sa apara dureri locale sau sa se modifice forma sanilor (tumefiere, umflare). In acest caz chirurgul va recomanda scoaterea implantului. Acesta poate fi inlocuit cu un alt implant in aceeasi interventie. Examenul RMN (ecografie mamara, tomografie computerizata) poate detecta o fisura sau o ruptura a protezei mamare. Impreuna cu medicul veti decide pentru inlocuirea implantului afectat sau schimbarea/ eliminarea ambelor implante.
Ce factori trebuie luati in considerare inainte de a face o operatie de marire de sani cu implanturi?
Implanturile mamare adauga un plus de volum sanilor si intr-o mica masura are efect de lifting mamar (ridicare). Dar implanturile mamare nu vor ridica sanii cazuti semnificativ (acolo unde sanii sunt si mici si cazuti); pentru aceasta este nevoie de o procedura de ridicare de sani, asociata eventual cu implanturile. Implanturile mamare nu sunt garantate pe viata, exista posibilitatea unor agreementuri (polite) pentru inlocuirea lor gratuita. Ruptura unui implant este o posibilitate. De asemenea sanii imbatranesc, poate aparea si un surplus ponderal, si asta va duce la modificari de forma si consistenta care pot sa va faca sa doriti o noua interventie de corectie.
Mamografiile pot necesita incidente (unghiuri) suplimentare pentru o buna vizualizare la o persoana cu implante mamare. Exista posibilitatea sa vi se recomande examinari RMN mamare. Desi acestea nu sunt nocive, descoperirea unei fisuri, care altfel ar fi trecut neobservata, poate conduce la o noua interventie. Alaptarea nu este afectata, de regula, dar sunt si cazuri in care nu se poate alapta, fara legatura cu interventia.
Daca decideti sa scoateti implanturile, este posibil sa aveti nevoie de alta interventie chirurgicala, cum ar fi o ridicare de sani sau alta forma de corectie pentru ca forma sanilor sa redevina conforma cu ceea ce va doriti.
Alegerea tipului de implant siliconic este, in ultima instanta, o alegere personala, bazata pe recomandarea chirurgului si pe o simulare a formei si volumului sanilor.