Reconstructia sanilor postmastectomie
Se realizeaza fie concomitent cu mastectomia utilizand implanturi de silicon sau tesut adipos propriu, fie ulterior, dupa tratamentele oncologice recomandate. Refacerea sanului se poate realiza:
- cu tesut adipos propriu prin purtarea unui dispozitiv medical – o cupa din material sintetic, plastic transparent cu margini siliconice sub presiune negativa asemanator unei pompe de muls laptele matern, (sistemul BRAVA) necesar pentru crearea unui exces de tesut in care sa “incapa” transplantul de tesut adipos propriu.
- utilizand un expander siliconic care creaza spatiul pentru un implant siliconic.
- utilizand o combinatie de implante si tesut adipos propriu.
Aditional: reconstructia de mamelon si areola printr-o tehnica de plastie sau prin tatuare medicala. Necesita anestezie locala (fara internare) sau anestezie generala (cu o internare de o zi).
Extirparea nodulilor mamari este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza nodulii mamari atunci cand ei se afla in transa chirurgicala pentru o plastie. In mod obligatoriu acestia sunt analizati histopatologic pentru a stabili definitiv natura lor. Anestezie locala sau generala.
Tratamentul chirurgical al mameloanelor (“sfarcurilor”) invaginate (“ingropate”) se realizeaza prin incizii la piele si desprinderea aderentelor care tractioneaza mamelonul in interiorul glandei mamare. Poate necesita retusuri ulterioare dar rezultatul este definitiv. Nu este necesara internarea. Durerile sunt minime. Si cu si fara tratament, mameloanele invaginate fac imposibila alaptarea la san.
Tratamentul ginecomastiei (prezenta sanilor la barbati) se realizeaza prin lipoaspiratie sau combinat cu excizie de glanda mamara. Nu necesita internare. Durerile sunt minime/ moderate. Poate fi necesar un examen RMN sau tomografie computerizata pentru precizarea diagnosticului.